Tüm kanser türlerinin ortak belirtisi… İşte en yaygın semptomlar

Posted by


Araştırmacılar, palyatif bakım ünitesindeki hastaların en yaygın ve şiddetli semptomlarını belirlemek amacıyla bir hasta grubunu incelediler.

Bu çalışma, ilerlemiş kanser hastalarının semptom şiddetini değerlendirmek ve semptomların iyileşmesiyle ilişkili faktörleri araştırmak için yapıldı.

Cancer Research UK’ye göre, palyatif tedavinin amacı semptomları hafifletmek ve yaşam kalitesini artırmaktır.

Ağrı veya rahatsız edici diğer semptomlar varsa, hastalığın herhangi bir aşamasında palyatif tedavi kullanılabilir.

Hayır kurumu, “İlerlemiş kanserde palyatif tedavi, tedavi edilemese bile birinin daha uzun ve daha rahat yaşamasına yardımcı olabilir” dedi.

Bu çalışma, Ekim 2004 ile Aralık 2009 arasında Tayvan’da bir palyatif bakım ünitesinde gerçekleştirildi.

Semptom yoğunluğu “Belirti Bildirim Formu” ile sıfırdan dörde kadar derecelendirildi (sıfır hiç yok, dört aşırı derecede var).

Bu değerlendirmeler palyatif bakım ünitesinde birinci, üçüncü, beşinci ve yedinci günlerde yapıldı. Çalışma verileri rutin klinik kayıtlar ve hastaların demografik bilgilerini de içeriyordu.

EN YAYGIN SEMPTOMLAR

824 ileri kanser hastası arasında ağrı, iştahsızlık ve kabızlık en yaygın ve şiddetli semptomlar olarak belirlendi. Bu semptomların hastalığın erken evrelerinde de ortaya çıkabileceğini bilmek büyük önem taşıyor. Katılımcıların yaşının da semptomların ciddiyeti üzerinde etkili olduğu belirlendi.

65 yaş ve üstü hastalar, ağrı, uyku bozukluğu, depresyon ve anksiyete ölçeklerinde 65 yaşın altındakilere göre anlamlı derecede daha düşük puanlar aldı. Ayrıca, kadın hastalar kusma, iştahsızlık, ödem (şişme), depresyon ve anksiyete ölçeklerinde erkek hastalara göre daha yüksek puanlar aldı.

İLERLEMİŞ KANSERLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?

İlerlemiş kansere karşı birçok farklı tepki ve duygu yaşamak yaygındır. Şok hissedebilir, anlamakta zorluk çekebilir ve gelecek hakkında korkmuş veya kızgın hissedebilirsiniz.

Macmillan Cancer Support’a göre, bu duyguları zamanla yönetmek genellikle daha kolay hale gelir ve kararlar verilmeye, planlar yapılmaya başlanır.

Hayır kurumu, “İlerlemiş kanserle uğraşırken çevre, aile ve arkadaşlar önemli bir destek kaynağı olabilir” diyor. “Aileniz ve arkadaşlarınız, hastalığınız ve tedaviniz hakkında ne kadar konuşmak istediğinizden emin olmayabilir. Bu konuda konuşmanızı bekliyor olabilirler.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir